Ο Στέργιος Αράπογλου, δρομέας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Σπαρταθλητής ξεκίνησε την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 την υλοποίηση ενός δρομικού εγχειρήματος που θα διέλθει από τις σημαντικότερες πόλεις και χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα, κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945.
Η εκκίνηση δόθηκε από το χωριό Μαράσια του νομού Έβρου και ο τερματισμός θα γίνει στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Το συνολικό μήκος της διαδρομής προσεγγίζει τα 3.000 χλμ με εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησής της 50 ημέρες, με διέλευση από 650 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά και στάση σε 62 Μνημεία Ολοκαυτωμάτων της Ελλάδος.
Σκοπός του εγχειρήματος, είναι η πρόταση προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων που συνέβησαν στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η διατήρηση της μνήμης τους στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου.
Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης υποστηρίζει το δρομικό εγχείρημα και τους σκοπούς του Στέργιου Αράπογλου και θα τον συνοδεύσει με μια ομάδα δρομέων στην διαδρομή προς το Μνημείο Ολοκαυτώματος του μαρτυρικού Χορτιάτη, όπου θα γίνει μια μικρή και σεμνή τελετή την Μ.Παρασκευή 14/4/2023 το απόγευμα.