Φίλοι δρομείς,

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μία έρευνα από τον ανεξάρτητο, μη-κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις, σχετικά με την παχυσαρκία στην χώρα μας και τα αποτελέσματα ήταν άκρως απογοητευτικά.

Το 68% των ενήλικων Ελλήνων, δηλαδή σχεδόν 7 στους 10, δεν γυμνάζονται καθόλου,  ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ, ενώ μόλις το 8% των Ελλήνων γνωρίζουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διατροφή. Έτσι, δεν είναι περίεργο που το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι!

Κοιτάζοντας, δε, τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν τις παιδικές ηλικίες η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη! Μπορεί ο αριθμός των ανθρώπων που τρέχουν ή που ασχολούνται με κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα να έχει αυξηθεί και να χαιρόμαστε που έχουμε στη χώρα μας μαζικούς αγώνες δρόμου, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι τη στιγμή που η φυσική κατάσταση του πληθυσμού βελτιωθεί σε σημείο που να πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση σχετικά με αυτό το θέμα και κυρίως στις μικρές ηλικίες. Έτσι, όσοι από εμάς είμαστε γονείς θα πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά μας πόσο σημαντική είναι η άσκηση για το μέλλον τους και για την ποιότητα της ζωής τους.

Λίγες μέρες πριν, στην Πηγή Τρικάλων 750, περίπου, νεαροί στην πλειοψηφία τους, αθλητές, πήραν μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου.
Αν σκεφτεί, όμως κανείς, ότι 35 χρόνια πριν, στο αντίστοιχο πρωτάθλημα που είχε διεξαχθεί μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά στα Μετέωρα, μόνο στην κατηγορία των Παίδων είχαν συμμετάσχει 350 περίπου παιδιά, τότε μάλλον κάτι δεν έχει γίνει σωστά.

Και αν αναλογιστεί κανείς ότι κάτι τέτοιο δεν τον αφορά, μάλλον κάνει λάθος, αφού οι συνέπειες αυτής της κατάστασης αποτυπώνονται σε διάφορους τομείς, όπως αυτός της υγείας με το 9% των ετήσιων σχετικών δαπανών να οφείλεται στην παχυσαρκία!

Και βέβαια δεν είναι μόνο το θέμα του σωματικού βάρους, αλλά της υγείας γενικότερα, καθώς ο αθλητισμός μας δυναμώνει και μας προετοιμάζει για τις δυσκολίες της ζωής. Τρανό παράδειγμα, η Σόνια Τσεκίνι, την οποία με χαρά φιλοξενούμε στο νέο μας τεύχος και η οποία παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε με τον καρκίνο, δεν έχασε την αισιοδοξία στο βλέμμα της, το βλέμμα αυτό που ομορφαίνει το εξώφυλλό μας και με μοναδικό τρόπο κατέγραψε με τον φωτογραφικό φακό του ο εξαιρετικός Άγγελος Ζυμάρας.
Εξίσου διδακτική είναι και η ιστορία της νεαρότερης Βασιλικής Κωνσταντινοπούλου, που και εκείνη αντιμετώπισε με περίσσια δύναμη αντίστοιχο πρόβλημα υγείας. Συνεχίζουμε, λοιπόν, να δίνουμε το καλό παράδειγμα στους γύρω μας και να παίρνουμε δύναμη για τη συνέχεια!

Φιλικά,


Νίκος Πολιάς
Πολυνίκης Μαραθωνίου
Runner Magazine

Categories: Άρθρα