ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ( Π.Σ.)

Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Δασικές Πυρκαγιές »

Βασικές οδηγίες προς αθλούμενους δρομείς & περιπατητές

Με πολλή χαρά κατόπιν επικοινωνίας με το προεδρείο του Συλλόγου σας, θα ήθελα να σας αναφέρω επιγραμματικά ορισμένες βασικές οδηγίες, για τις πρώτες ενέργειες σε περίπτωση που αντιληφθούμε πυρκαγιά σε δασικό χώρο, αλλά και διάφορες ενέργειες που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη τους.

Η ενασχόληση σας με το τρέξιμο, ιδίως στην περιοχή του περιαστικού δάσους του Σεϊχ-Σου, από μόνη της αποτελεί μια δραστηριότητα που επηρεάζει την πρόληψη, καθώς η συνεχής παρουσία σας κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και πολλές φορές νύχτας (νυχτερινοί αγώνες), αποτελεί από μόνη της αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιους επίδοξους εμπρηστές.

Ο μεγάλος αριθμός μελών του συλλόγου σας που συνεχώς βρίσκονται σε κίνηση, είναι δεκάδες ζευγάρια μάτια ανθρώπων που αγαπούν την φύση και συνεχώς βλέπουν και «επιτηρούν» άθελα τους, μια περιοχή η οποία λόγω της έκτασης της είναι δύσκολο να επιτηρηθεί μόνο από κρατικούς φορείς και εθελοντικές ομάδες.

Πολύ μεγάλης σημασίας για την Πυροσβεστική Υπηρεσία αποτελεί η ΓΡΗΓΟΡΗ και ΣΩΣΤΗ αναγγελία ενός συμβάντος. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το δάσος είναι πολύ πιο εύκολο να δώσουν οδηγίες για την θέση του συμβάντος, αλλά και πληροφορίες για το «τι είδους συμβάν» βλέπουν. Ας μην ξεχνάμε ότι καλώντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλ. 199 για να αναγγείλουμε κάποιο συμβάν, γινόμαστε αυτόματα τα «μάτια» ενός ανθρώπου ο οποίος μέσα από τις δικές μας πληροφορίες πρέπει να ενεργοποιήσει όχι μόνο Πυροσβεστικές Δυνάμεις, αλλά και να δημιουργήσει μια σωστή άποψη για το τι συμβαίνει, τι κίνδυνοι υπάρχουν από το εξελισσόμενο συμβάν και ποιες είναι οι πιθανότητες κλιμάκωσης του σε κάτι πολύ μεγάλο λόγω βλάστησης, ανέμου κλπ….

Όλες οι φωτιές δεν προέρχονται από εμπρησμό….. το μεγαλύτερο ποσοστό τους όμως προέρχεται από ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι σημαντικότερες αιτίες δασικών πυρκαγιών είναι:

  • Οι διάφορες γεωργικές δραστηριότητες και κυρίως το κάψιμο της αποκαλάμης και το κάψιμο ξηρών χόρτων.
  • Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων.
  • Το άναμμα φωτιάς σε μη επιτρεπόμενους χώρους.
  • Tο κάψιμο σκουπιδιών σε μη οργανωμένους σκουπιδότοπους.
  • Οι στρατιωτικές ασκήσεις.
  • Οι δραστηριότητες κυνηγών κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
  • Οι διάφορες δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες όπως η χρήση ηλεκτρικών εργαλείων και το κάψιμο σκουπιδιών.
  • Οι κακόβουλες ενέργειες (εμπρησμοί).
  • Βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων.
  • Οι κεραυνοί.

Οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε, εφόσον αντιληφθούμε την ύπαρξη καπνού ή φωτιάς κατά την διάρκεια της άθλησης μας ή του περιπάτου μας είναι:

  1. Ενημερώνουμε ΑΜΕΣΑ την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλ. 199
  2. Δίνουμε τα στοιχεία μας (ονομ/μο, αριθμό τηλεφώνου).
  3. Ενημερώνουμε για την ακριβή θέση μας (τοπωνύμιο αν γνωρίζουμε, αριθμό πυροσβεστικού κρουνού που περάσαμε πριν λίγο δίπλα του κ.α)
  4. Ενημερώνουμε για την θέση που εντοπίζουμε το συμβάν, είτε αν μπορούμε με την ακριβή τοποθεσία που το εντοπίζουμε, είτε δίνουμε πληροφορίες σε σχέση με την θέση μας.
  5. Εάν μπορούμε ενημερώνουμε για το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  6. Εάν υπάρχει άνεμος το αναφέρουμε και εάν γνωρίζουμε ενημερώνουμε για την κατεύθυνση του.
  7. Εάν δεν βλέπουμε φλόγες, αλλά βλέπουμε καπνό, αναφέρουμε το χρώμα του, και το εάν ο καπνός είναι σε στήλη ή απλώνει.
  8. Δεν κλείνουμε το τηλέφωνο προτού δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις που πιθανόν να μας κάνει η Πυροσβεστική.

Εάν η φωτιά κατευθύνεται προς τα εμάς και βλέπουμε ότι έχει μεγάλη ένταση, καλό είναι να απομακρυνθούμε χωρίς να χάσουμε την ψυχραιμία μας. Η μεγάλης έντασης φωτιά δεν είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί με απλά μέσα (κλαδιά, χώμα κλπ) και η εμπλοκή μας στην προσπάθεια κατάσβεσης της μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό μας.

Προσπαθούμε να κατευθυνθούμε σε μέρος που να μην έχει χόρτα και βλάστηση, ώστε η φωτιά να μην μας πλησιάσει. Αποφεύγουμε για την διαφυγή μας μέσα από χαράδρες και μονοπάτια εντός αυτών, καθώς τα σημεία αυτά είναι πιθανόν να γίνουν περάσματα καπνού και γρήγορής εξάπλωσης της φωτιάς. Σε περίπτωση που νοιώθουμε ότι κινδυνεύουμε, ειδοποιούμε την Πυροσβεστική για την θέση μας και παραμένουμε ψύχραιμοι. Η ψυχραιμία είναι ο μόνος τρόπος να λάβουμε σωστές αποφάσεις.

Κατά την καθημερινή μας κίνηση στο δάσος, ενημερώνουμε τις αρχές, για ύποπτες κινήσεις ή ύποπτα άτομα ή κατασκηνωτές-εκδρομείς που έχουν ανάψει φωτιά για να ψήσουν. Αποφεύγουμε την άμεση «εμπλοκή» μας με αυτούς σε συνομιλίες η καυγάδες, καθώς μπορούμε να εκτεθούμε σε άσκοπο κίνδυνο. Ενημερώνουμε άμεσα την Πυροσβεστική, η οποία θα επιληφθεί της καταγγελίας μας με την πιθανή συνδρομή της αστυνομίας εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Είναι καλό να ενημερώνουμε και τους φίλους και γνωστούς μας, ότι το άναμμα οιασδήποτε μορφής φωτιάς στο δάσος, και για οιονδήποτε λόγο, πλέον αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις τις ισχύουσας δασικής νομοθεσίας:

Οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο:

(α) ανάβει φωτιά μέσα σε κρατικό δάσος ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων (2 χλμ.) από τις παρυφές του, ή

(β) εγκαταλείπει άσβεστη φωτιά που έχει ανάψει το ίδιο σε κρατικό δάσος ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων (2 χλμ.) από τις παρυφές του, ή

(γ) απορρίπτει σε κρατικό δάσος ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων (2 χλμ.) από τις παρυφές του αναμμένο σπίρτο, τσιγάρο ή άλλο αντικείμενο που δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά, ή

(δ) προκαλεί πυρκαγιά σε κρατικό δάσος ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων (2 χλμ.) από τις παρυφές του συνεπεία αλόγιστης ή αμελούς ενέργειας ή παράλειψής του να λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις,

είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ (€25.000,00) ή και στις δύο αυτές ποινές.

 

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας, και ελπίζω οι λίγες αυτές οδηγίες να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν ! Καλό καλοκαίρι !

 

Για το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Π.Σ. Νομού Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος

Μπόγκιας Γεώργιος

Categories: Άρθρα