Ο Δωδεκάλογος του νέου δρομέα

Το τρέξιμο αποτελούσε ανέκαθεν την πιο απλή μορφή άσκησης, γίνεται εύκολα και άμεσα. ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και μια αθλητική ενδυμασία κι έφυγες. τόσο άπλα. Είναι σίγουρα μια ευχάριστη εξέλιξη η «στροφή» του κόσμου προς το τρέξιμο. Το βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους , τα στάδια   τα πάρκα , τα βουνά, παντού βλέπουμε κόσμο να τρέχει. Οι αγώνες στο καλεντάρι πληθαίνουν καθημερινά με τον αριθμό τον δρομέων να αυξάνει συνεχώς. Τα ευεργετήματα του τρεξίματος πολλά, αλλά, όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και το τρέξιμο έχει κάποιες αρχές που πρέπει να ακολουθούμε, ώστε να μη βγάλουμε προβλήματα και κάνουμε καλύτερό μας φίλο τον ορθοπαιδικό. Ξεκινώντας,  λοιπόν, σαν νέοι δρομείς  τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

1. Εξεταστείτε προληπτικά, για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας σας: καρδιολόγος, ορθοπαιδικός και μια γενική αίματος καλά θα είναι να υπάρχουν στο αρχείο του καθενός.

2. Κάντε ένα πελματογράφημα, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ανωμαλίες του πέλματος ( πρηνισμός – υπερπρηνσμός ), ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο παπούτσι.

3. Προχωρήστε στην αγορά του κατάλληλου παπουτσιού ανάλογα  με το αποτέλεσμα του πελματογραφήματος, τον σωματότυπο  και το τερέν που θα τρέχετε.

4. Η επιλογή του ιδανικού ρουχισμού είναι απαραίτητη, ώστε να σας  δώσει την άνεση σαν νέοι δρομείς  να απολαύσετε το τρέξιμό σας.  Ρουχισμός για όλες τις καιρικές συνθήκες είναι απαραίτητος.

5. Να «οπλιστείτε» με υπομονή, ένα βασικό στοιχείο, για να μπορείτε να έχετε σίγουρα  αποτελέσματα. Μην ξεκινάτε απότομα, ακούστε τις επιταγές του σώματός σας. Κάντε πάντα προθέρμανση και αποθεραπεία. Ένα καλό ζέσταμα θα σας προετοιμάσει για την επιβάρυνση που ακολουθεί και θα σας προστατεύσει από τραυματισμούς, ενώ, παράλληλα, η καλή αποθεραπεία με ένα χαλαρό περπάτημα και ήπιες διατάσεις, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αφήσετε τις ενδορφίνες να « ξεχυθούν» στο σώμα σας.

6. Ξεκινήστε παράλληλα με το τρέξιμο και ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης με μια σειρά ισομετρικών ασκήσεων και ασκήσεων με λάστιχα. Η ενδυνάμωση θα βοηθήσει στην αποφυγή των τραυματισμών πρωτίστως και σε καλύτερες επιδόσεις μελλοντικά.

7. Κάντε το έντονο περπάτημα μέρος της προπόνησης σας (έτσι και αλλιώς ο ρυθμός τρεξίματος στην αρχή πλησιάζει περισσότερο στο ρυθμό γρήγορου περπατήματος) καθώς, λόγω της απώλειας έντονων κραδασμών, είναι πιο ασφαλές.

8. Κάντε ποδήλατο. Εναλλαγές μεταξύ προπονήσεων τρεξίματος και ποδήλατου θα σας προφυλάξουν από τραυματισμούς γυμνάζοντάς σας ικανοποιητικά.

9. Επιλέξτε ασφαλείς και όμορφες διαδρομές και, αν είναι εφικτό, με μαλακό τερέν που θα κάνουν την άσκηση όμορφη, χωρίς να γίνεται επικίνδυνη. Αποφύγετε να τρέχετε σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία και, όταν συμβαίνει αυτό, να τρέχετε στο αντίθετο ρεύμα, ώστε να έχετε έλεγχο των διερχόμενων αυτοκίνητων. Επιλέξτε μια διαδρομή μέσα σε φυσικό περιβάλλον μακριά από θορύβους και κίνηση με ήπιες κλίσεις και περπατήστε μια φορά την εβδομάδα, θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.

10. Επιλέξετε την κατάλληλη «δρομική» παρέα. Το ζήτημα της παρέας είναι σημαντικό  για την αρχή, υπάρχει αλληλοϋποστήριξη.

11. Καθορίστε στόχους εφικτούς. Ο στόχος είναι το κίνητρο που θα σας βγάλει στον δρόμο τις  «δύσκολες» μέρες (καιρικές συνθήκες, κόπωση, ψυχολογία).

12. Τέλος, πάρτε μέρος σε αγώνες μικρών αποστάσεων  κι όχι σε πολλούς, δίνοντας μεγάλο βάρος στην αποθεραπεία μετά από αυτούς.Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει στους νέους δρομείς είναι να τρέχουν σε πολλούς και αλλεπάλληλους αγώνες,  ανεβάζοντας συνέχεια το μήκος των διαδρομών,μεαποτέλεσμα να δέχεται το σώμα τους επιβάρυνση μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να αντέξει.

Καλή αρχή, το ταξίδι σας μόλις ξεκίνησε, απολαύστε το.

Κουρκουρίκης  Ιωάννης

Καθηγητής φυσικής αγωγής – Φυσικοθεραπευτής

Προπονητής –αθλητής  Κωπηλασίας και Δρόμων αντοχής, βουνού  και ασφάλτου

Στοιχεία δημοσίευσης

  • Δημοσιεύτηκε από:
  • Διοικητικό Συμβούλιο
  • Την ημερομηνία: 04/03/2014
  • Επικοινωνία

Κατηγορίες

Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης

ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ

Στις πρόσφατες συνεδριάσεις του ΔΣ του συλλόγου, εγκρίθηκε η εγγραφή στο
σύλλογο των παρακάτω νέων μελών, τα οποία και καλωσορίζουμε.


1196  Στεφάνου Παναγιώτης
1197  Βαφειάδης Κωνσταντίνος
1198  Συκούδη Σοφία
1199  Γκάτσος Νικόλαος
1200  Tronconi Alessandro
1201  Κουρέσκας  Λάζαρος
1202  Ιωάννου  Βασιλική
1203  Θεοδωρίδης Θεόδωρος
1204  Βασιλικιώτης Χρήστος
1205  Γκιόκα Σοκόλ
1206  Γκλαβέρης Αθανάσιος
1207  Μαυρογένης Ελευθέριος
1208  Μίγγας  Φώτιος
1209  Χατζηκαμάρης Ιωάννης
1210  Λουφάκης Κυριάκος - Μιχαήλ
1211  Δόκαλης Χρήστος
1212  Cortez Carmela
1213  Σιδηρόπουλος Συμεών
1214  Μπρούσα Κωνσταντίνα
1215  Παστογιάννη Ευτέρπη
1216  Τσαπαρέλης Ηλίας
1217  Κουζέλης Σπύρος
1218  Σουσαμάς Γεώργιος
1219  Ευθυμίου Κωνσταντίνος
1220  Χριστοφορίδου Μαρία
1221  Γραμματικόπουλος Κωνσταντίνος
1222  Σταμπουλής Κωνσταντίνος
1223  Μαυρογιάννης Παναγιώτης
1224  Ζιούπος Γεώργιος
1225  Οικονόμου Γεώργιος
1226  Μαϊστρέλλη Αικατερίνη
1227  Χαριζάι Γιέτα
1228  Κωσταντίνη Αντονέτα
1229  Ζαγκάς Βάϊος
1230  Τσιώλας Δημήτριος
1231  Σωτηριάδης Μίκης
1232  Στεργίου Πρόδρομος
1233  Gauci Ernest
1234  Μαραγκούλιας Κωνσταντίνος
1235  Αλεξάκης Νικόλαος
1236  Παπαδημητρίου Αριστοτέλης
1237  Χαντζής Απόστολος
1238  ΣΑΜΟΔΟΥΡΟΒ ΑΛΕΚΣΑΝΔΡ
1239  Αλτινάκης Γεώργιος
1240  Λουκίδου Λαμπρινή