Με αφορμή τον 5ο Δρόμο Σέϊχ Σου


Με αφορμή τον 5ο Δρόμο Σέϊχ Σου

Τρέχοντας ζω την ζωή
σε μια ζιπαρισμένη  μορφή, σε μια συμπυκνωμένη μορφή όπου μετά μπαίνω στους ρυθμούς των υπολοίπων με μεγαλύτερη εμπειρία και πιο μεγάλη αντοχή στα γεγονότα.

Για παράδειγμα, τρέχω μια ώρα στο βουνό και είναι σαν να ζω πράγματα εκτός τρεξίματος για 8 - 10 ώρες, τρέχω μιάμιση ώρα σε έναν αγώνα βουνού και παίρνω 'δουλειά', παίρνω δύναμη για 4-5 μέρες.

Σκέψεις που ήρθαν με αφορμή την συμμετοχή στον 5ο Δρόμο Σέιχ Σου που διοργανώνει ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης. Πρώτη φορά έτρεξα στο συγκεκριμένο αγώνα, η αλήθεια είναι πως υποτίμησα την απόσταση των 16 χιλιομέτρων. Ο αγώνας όμως καραδοκούσε το θύμα του σαν άλλο 'Ξεχασμένο Πηγάδι' των 'Εξαδάχτυλος' και μου έδωσε το μάθημά του.

Πάντα μαθαίνω τρέχοντας ότι κι αν γίνει, όπως και αν γίνει, λίγο η πολύ δεν έχει σημασία. Η ενέργεια της άσκησης λειτουργεί σαν να φιλτράρει την ύπαρξη, σαν να οξυγονώνει τα κύτταρα στο σύνολό τους.

Τα πρώτα χρόνια ενασχόλησης με το τρέξιμο είχα τρέξει σε αντίστοιχους αγώνες, η αντιμετώπιση και η στάση τότε δεν έχει καμιά σχέση με το τώρα. Βέβαια όταν πρόκειται για φύση κάποια στάνταρ υπάρχουν και επιβάλλεται να υπάρχουν.

Σχεδόν πάντα όταν μπαίνεις σε έναν αγώνα η παρουσία, η ψυχολογία αλλάζει κλίμακα, σαν να ενεργοποιείται κάποιος παροπλισμένος διακόπτης. Με πίεσα κι ήταν ωραίο, πάντα η πίεση όταν είναι λειτουργική προσφέρει ουσιαστικά στον εαυτό. Όταν παίρνεις απόσταση απ' τα πράγματα τα βλέπεις στο σύνολό τους, μαθαίνεις απ' την απόσταση, λειτουργεί σαν άλλο μικροσκόπιο .

Μεγάλη υπόθεση το ζιπάρισμα το ανέφερα στο ξεκίνημα, επίσης όπως και οι προπονήσεις δίνουν τροφή για σκέψη έτσι και κάθε αγώνας έχει να δώσει κάτι προσωπικό. Ανέφερα για την υποτίμηση νωρίτερα όπως και στο report της ημέρας στο running365.gr. Η υποτίμηση προς κάτι που βρίσκεται απέναντι από εμάς, έχει να κάνει με εμάς, με τον εαυτό όχι το απέναντι. Δεν κάνουμε δοκιμές σ' έναν αγώνα όσο μικρός κι αν είναι, δεν δοκιμάζουμε νέα προϊόντα σε αγώνα, το βίωσα αρκετά καλά με ευτυχώς όχι έντονες στομαχικές ενοχλήσεις.

Όσον αφορά τον αγώνα, θεωρώ πως είναι ιδανικός εισαγωγικός αγώνας για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει να τρέξει σε βουνό, ήπια υψομετρική διαφορά ήπια μονοπάτια, χωματόδρομοι με μικρές παγίδες. Ότι πρέπει για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει σε μη αστικό ασφάλτινο περιβάλλον. Ενώ για τους έμπειρους δρομείς είναι ένας αγώνας που θα μπορέσουν να τρέξουν ελεύθερα με ένταση στην γρήγορη διαδρομή

Το κλίμα ζεστό που τονώθηκε κι απ' τον μικρότερο λαϊκό αγώνα των 4,5 χιλιομέτρων με την παρουσία κόσμου απ' τα Θεραπευτικά Προγράμματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΙΘΑΚΗ & ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ. Ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία των ανθρώπων που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο θεραπείας, όπως επίσης και η νοηματοδότηση που μπορεί να γίνει για την δική τους θεραπευτική πορεία.

Θεωρώ (και το αναφέρω γιατί μου έληψε), πως για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους θα πρέπει στην τελετή βράβευσης να βρίσκονταν άνθρωποι από το ΚΕΘΕΑ ώστε να απονέμουν κάποιο έπαθλο στις κατηγορίες που βραβεύονται. Ιδιαίτερα που τα έπαθλα κατασκευάζονται στο εργαστήριο κεραμικής του ΚΕΘΕΑ - ΙΘΑΚΗ.

Πολλά μπράβο στον σύλλογο δρομέων υγείας Θεσσαλονίκης για τον άρτιο αλλά κυρίως ζεστό αγώνα που διοργάνωσε με σημαντικό όφελος τον ερχομό ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών στην φύση και στο βουνό.

Βαγγέλης Ψυχογυιός

Στοιχεία δημοσίευσης

  • Δημοσιεύτηκε από:
  • Διοικητικό Συμβούλιο
  • Την ημερομηνία: 13/05/2016
  • Επικοινωνία

Κατηγορίες

Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης

ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ

Στις συνεδριάσεις του ΔΣ του συλλόγου την 05/12/2018, 07/01/2019, 01/02/2019
και 09/03/2019, εγκρίθηκε η εγγραφή στο σύλλογο των παρακάτω νέων μελών, τα
οποία και καλωσορίζουμε.


1167    Κυριακούδη Άννα
1168    Βαρσάμος Αλέξανδρος
1169    Κουτσός Βασίλειος
1170    Κωνσταντούδης Μιχαήλ
1171    Ριζόπουλος Χρήστος
1172    Αναστασόπουλος Γεώργιος
1173    Νταβελίδης Δημήτριος
1174    Βαγιάνας Ιωάννης
1175    Γιαμαλής Θεοφάνης
1176    Βαγενάς Γεράκης
1177    Παπαδόπουλος Δημήτριος
1178    Παχτσιβάνη-Καρυστηναίου Ουρανία
1179    Καρυστηναίος Γεώργιος
1180    Αντωνιάδης Στυλιανός
1181    Νικολαΐδου Ελένη-Μαρία
1182    Πρέντας Ιωάννης
1183    Μορτόπουλος Στέλιος
1184    Κόγιας Γεώργιος
1185    Αλεξίου Ευαγγελία
1186    Χριστούλας Κοσμάς
1187    Τριανταφύλλου Σουλτάνα
1188    Αβραμίδου Καλλιόπη
1189    Χαρμπή Ευαγγελία
1190    Γαρταγάνης Ορέστης
1191    Μαλής Γιώργος
1192    Τζαμπάζης Γεώργιος
1193    Τσάκα Ευδοκία
1194    Παυλίδης Παύλος
1195    Μοδόπουλος Χαρίλαος