Το τρέξιμο δίνει χρόνια ζωής!
Δεν θα κουραστούμε να λέμε πως το τρέξιμο, όχι μόνο κάνει τη ζωή μας καλύτερη, αλλά και… μεγαλύτερη! Μία πρόσφατη έρευνα απόδειξε για μία ακόμα φορά το παραπάνω αφού έδειξε πως οι δρομείς, συγκριτικά με τους μη δρομείς, τείνουν να ζουν περισσότερο κατά τρία περίπου χρόνια, ακόμα και αν καπνίζουν ή πίνουν, όχι όμως συστηματικά, ή είναι υπέρβαροι.
Μάλιστα, στη συγκεκριμένη έρευνα (Running as a Key Lifestyle Medicine for Longevity) αναλύθηκαν και τα οφέλη από άλλα είδη άσκησης, όπως περπάτημα ή ποδηλασία, δεν είχαν όμως τα ίδια αποτελέσματα με αυτά του τρεξίματος. Συγκεκριμένα, η μελέτη που παρουσιάστηκε σε Συνέδριο για τις Καρδιαγγειακές παθήσεις στις ΗΠΑ, και είχε επικεφαλής τον Dr Lee, ανέλυσε δεδομένα από δεκάδες άλλες έρευνες που συσχέτιζαν την άσκηση και τη θνησιμότητα.
Τα δεδομένα, λοιπόν, έδειξαν πως οι άνθρωποι που έτρεχαν συστηματικά μείωναν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου σε ποσοστό 40%. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να προσδιορίσουν στατιστικά πως το τρέξιμο επιστρέφει πολύ περισσότερο χρόνο σε αυτούς που το εκτελούν, από τον χρόνο που τους στερεί από το πρόγραμμά τους.
Στατιστικά, μία ώρα τρεξίματος έδειξε να δίνει 7 ώρες περισσότερης ζωής, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να είναι απόλυτο. Όσον αφορά τώρα τους συστηματικούς δρομείς, τα δεδομένα της συγκεκριμένης μελέτης έδειξαν πως στις 4 ώρες ανά εβδομάδα τα οφέλη της προπόνησης παρέμεναν στάσιμα, ενώ μεγαλύτερη διάρκεια από αυτήν δεν φάνηκε να προσφέρει κάποιο περαιτέρω όφελος.
Σχετικά με τις άλλες δραστηριότητες, παρουσίασαν κι αυτές θετικά αποτελέσματα στην αύξηση της διάρκειας ζωής, όχι όμως στο βαθμό που παρατηρήθηκε με το τρέξιμο.Οι πιο πιθανοί λόγοι, σύμφωνα με τον Dr Lee σχετίζονται με το γεγονός πως το τρέξιμο καταπολεμά την πίεση και μειώνει το σωματικό λίπος, κυρίως γύρω από τη μέση.
Βέβαια, τα δεδομένα αναφέρουν πως οι άνθρωποι που τρέχουν συνήθως τείνουν να είναι πιο προσεκτικοί με τη διατροφή τους, να ακολουθούν υγιεινές συνήθειες και να προσέχουν την υγεία τους, στοιχεία που από μόνες τους αποτελούν αιτία για μακροζωΐα.
Categories: Άρθρα