Δελτίο Τύπου Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2020
ΤΟ ΣΕΪΧ ΣΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ με ολοκαύτωμα και αφανισμό από τα διάσπαρτα κομμένα κλαδιά δένδρων και τους στοιβαγμένους κορμούς, καθώς οι υλοτομίες για το φλοιοφάγο έντομο συνεχίζονται μέσα στην αντιπυρική περίοδο!
Καθημερινά στις επισκέψεις μελών του Συλλόγου μας στο δάσος διαπιστώνουμε ότι οι υλοτομίες πράσινων υγιών δένδρων συνεχίζονται στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου για τέταρτη εβδομάδα και οι τεράστιες ποσότητες κομμένων κλαδιών παραμένουν μέσα στα μονοπάτια σε έκταση μεγαλύτερη των 20.000 στρεμμάτων!
Η Περιφέρεια ΜΕΘ όπως και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δηλώνουν αναρμόδιοι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Πολιτική Προστασία δεν μας απαντούν και το Δασαρχείο αρνείται να μας ενημερώσει με έγγραφο του στα ερωτήματα μας:
α) Γιατί κόβονται υγιή πράσινα δένδρα στο Σέϊχ Σου
β) Πότε θα μαζευτούν τα διάσπαρτα κομμένα κλαδιά από το δάσος, καθώς αποτελούν πρώτης τάξης καύσιμη ύλη;
γ) Πότε θα σταματήσουν οι υλοτομίες, καθώς βρισκόμαστε σε αντιπυρική περίοδο;
δ) Υπάρχει μελέτη για τις υλοτομίες και την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου;
ε) Οι υλοτομίες γίνονται μετά την ειδική σήμανση και έλεγχο από δασοπόνους;
Αυτή η συνεχιζόμενη πρωτοφανής κατάσταση, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το μέλλον του μοναδικού πνεύμονα της πόλης μας, ανησυχεί έντονα πλέον τους πεζοπόρους, τους δρομείς, τους ποδηλάτες και γενικότερα όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Καλούμε για άλλη μία φορά τους εμπλεκόμενους φορείς (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δασαρχείο, Περιφέρεια ΜΕΘ, Δήμοι, Πολιτική Προστασία) να αντιδράσουν άμεσα και να συνεργαστούν για την σωτηρία του δάσους!
Προσκαλούμε όλους τους πολίτες και τις συλλογικότητες να αντιδράσουν και να συμπαραταχθούν με την προσπάθεια μας να δημοσιοποιηθεί ευρύτερα το θέμα, για να σώσουμε το πολύπαθο Σέϊχ Σου!