Το Σέϊχ Σου, το Δάσος μας Κινδυνεύει!!!
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης απευθύνει πρόσκληση προς φορείς και συλλογικότητες να συνυπογράψουν την επιστολή για την “Διαχείριση, Ανάδειξη και Προστασία του Σέϊχ Σου”, που ακολουθεί και την οποία θα καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μπορείτε να στείλετε το όνομα και τα στοιχεία της συλλογικότητας σας με μήνυμα στο [email protected] και τίτλο Υπογραφές για το Σέϊχ Σου.
Θέμα: Διαχείριση, Ανάδειξη και Προστασία του Σέιχ Σου
Αξιότιμοι κύριοι,
Απευθυνόμαστε σε σας για να σας ενημερώσουμε για τους σοβαρούς κινδύνους πυρκαγιάς και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο δάσος του Σέιχ Σου τα τελευταία χρόνια.
Το Σέιχ Σου αποτελεί όαση πρασίνου για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και είναι μια περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής, οικολογικής, αισθητικής, κοινωνικής και πολιτισμικής αξίας. Το δάσος φιλοξενεί δεκάδες είδη πανίδας και χλωρίδας που είναι αυστηρώς προστατευόμενα από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και γενικώς φιλοξενεί απροσδόκητα πλούσια βιοποικιλότητα για την έκταση του. Προστατεύει την πόλη μας από τις πλημμύρες και τη διάβρωση, συντελεί στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα, απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες, διατηρεί και ενισχύει τη βιοποικιλότητα, εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφορείς διαθέτοντας συνολικά 17 μεγάλα ρέματα. Αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό περιπατητών, δρομέων και ποδηλατών όλες τις εποχές του χρόνου. Φιλοξενεί τρεις αγώνες ορεινού τρεξίματος, δύο αγώνες ορεινής ποδηλασίας, και αγώνες ορεινού προσανατολισμού.
Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την καθημερινή επαφή μας με το δάσος, στους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια του οποίου περπατάμε και τρέχουμε, παρατηρούμε τα εξής προβλήματα:
- Παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία το τελευταίο διάστημα μια πρωτοφανή αποψίλωση στην δυτική πλευρά του δάσους, χωρίς να υπάρχει μείωση της εξάπλωσης του φλοιοφάγου εντόμου και μεγάλες ποσότητες κομμένων κλαδιών να παραμένουν στην περιοχή, που αποτελούν την καλύτερη καύσιμη ύλη σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.
- Αυξάνονται διαρκώς τα απορρίμματα στα μονοπάτια και σε διάφορους χώρους του δάσους, καθώς δεν υπάρχει μέριμνα καθαρισμού.
- Οι ξύλινοι κάδοι σκουπιδιών στα μονοπάτια είναι γεμάτοι και πολλοί κατεστραμμένοι.
- Οι μεγάλοι κάδοι στους χώρους αναψυχής παραμένουν γεμάτοι για πολύ καιρό, αφού οι υπεύθυνοι δήμοι δεν τους αδειάζουν χωρίς ειδοποίηση από κάποιον πολίτη ή Σύλλογο.
- Οι χώροι αναψυχής παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης με σπασμένα ξύλινα παγκάκια και κιόσκια, παλιά όργανα γυμναστικής και κούνιες, καθώς και επικίνδυνες μικρές ξύλινες γέφυρες. Περιμετρικά των χώρων αναψυχής υπάρχουν σκουπίδια, κάρβουνα και δημιουργούνται νέες μικρές ψησταριές από πολίτες που δεν γνωρίζουν ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς και το ψήσιμο.
- Υπάρχουν σκουπιδότοποι και χώροι απόρριψης μπάζων στα όρια του δάσους με τον περιφερειακό, στην περιοχή του Φιλίππειου, Μαλακοπής και στο Κρυονέρι, καθώς υπάρχει εύκολη πρόσβαση οχημάτων.
- Υπάρχουν πολλοί ανεξέλεγκτοι χώροι με κυψέλες και διάσπαρτα λάστιχα αυτοκινήτων (χρησιμοποιούνται ως βάση των κυψελών), όταν κάποιοι μελισσοκόμοι δεν φροντίζουν να τα απομακρύνουν μαζί με τις κυψέλες.
- Πολλά αδέσποτα σκυλιά που εγκαταλείπονται, περιπλανούνται σε όλο το δάσος. Αγέλες σκυλιών υπάρχουν στην περιοχή του Μπαρμπαγιώργη, του Φιλίππειου, στην πεζογέφυρα της Άνω Τούμπας στο τέλος της οδού Περραιβού, στο Αρσάκειο και στην Εξοχή, τα οποία πολλαπλασιάζονται, αφού συνήθως δεν είναι στειρωμένα.
Έχουν υπάρξει πολλά κρούσματα επίθεσης σκύλων σε δρομείς και ποδηλάτες, καθώς και δαγκώματα από επιθετικά σκυλιά.
- Σε δύο περιοχές του δάσους (παλιό πεδίο βολής στο Κρυονέρι και κοντά στο Ασβεστοχώρι) υπάρχουν υποτυπώδεις πίστες motocross με αναχώματα κλπ, που χρησιμοποιούν οδηγοί enduro μηχανών.
- Διαπιστώνουμε επίσης την ανεξέλεγκτη κίνηση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών όλες τις ώρες της ημέρας και της νύκτας, που επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον (με διάφορα σκουπίδια και μπάζα) και αναστατώνουν την πανίδα του δάσους. Επίσης οι μηχανές enduro που κινούνται ανεξέλεγκτα στο δάσος, συνήθως σε ομάδες, καταστρέφουν τα μονοπάτια και αποτελούν κίνδυνο για τους πεζοπόρους, επισκέπτες του δάσους.
Τα τελευταία 6-7 χρόνια, σε συνεργασία με την Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου και με την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώσαμε 9 εθελοντικούς καθαρισμούς στα σημεία του δάσους όπου, λόγω της κοντινής απόστασης από την πόλη, παρουσιάζεται μεγαλύτερη επιβάρυνση. Σε αυτές τις δράσεις συμμετείχαν εθελοντικά πολλοί δρομείς, πεζοπόροι, πολίτες της Θεσσαλονίκης, φοιτητές και οργανισμοί, που αναγνωρίζουν τη μεγάλη αξία του πνεύμονα της πόλης μας και συμβάλλουν στην προστασία του με τακτικές δράσεις καθαρισμού και πυροπροστασίας.
Ενδεικτικά καθαρίστηκαν επανειλημμένα οι χώροι αναψυχής Μαλακοπής, Κρυονερίου και πάρκου Ατλαντίδας (Άγιος Παύλος), τα μονοπάτια Μ6 και Μ2, η τοποθεσία Άσπρη Πέτρα καθώς και ο λόφος γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου. Περισυλλέχθηκαν μεγάλες ποσότητες από διάφορα σκουπίδια (υπολείμματα τροφίμων, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα, πλήθος αποτσίγαρων, καθώς και διάφορες συσκευασίες), που εγκαταλείπουν κυρίως οι επισκέπτες του δάσους, καθώς δεν διενεργείται ο απαραίτητος έλεγχος και ο απαιτούμενος καθαρισμός, από τους υπεύθυνους φορείς διαχείρισης και προστασίας του Σέιχ Σου. Όμως το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρήσαμε ήταν οι πολλές μικρές εστίες από κάρβουνα, αλλά και οι αυτοσχέδιες ψησταριές, που υπάρχουν γύρω από τους χώρους αναψυχής και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.
- Ζητάμε την άμεση εφαρμογή των κανόνων προστασίας του δάσους, καθώς αυτό αποτελεί αναδασωτέα έκταση, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1997 και που παρά τις αλλεπάλληλες απόπειρες εμπρησμού τα τελευταία χρόνια δεν διαθέτει σοβαρή φύλαξη και ο καθαρισμός του παραμένει στην ευαισθησία μόνο των εθελοντών.
- Ζητάμε την άμεση απόσυρση των υπολειμμάτων υλοτομίας, που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα και παραμένουν στην περιοχή και την ανάθεση μελετών για την σωτηρία του δάσους του Σέϊχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο.
- Ζητάμε να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της φύλαξης του συνόλου της δασικής έκτασης και απαγόρευση εισόδου όλων των Ι.Χ. μηχανοκίνητων οχημάτων (εκτός των οχημάτων ΑΜΕΑ και ειδικού σκοπού εφοδιασμένων με ειδική άδεια), καθώς μ’ αυτά μεταφέρονται ανεξέλεγκτα μπάζα, ψησταριές και διάφορα αντικείμενα που απορρίπτονται στο δάσος. Γι’ αυτούς τους λόγους θα πρέπει να υπάρχουν καθημερινές περιπολίες δασοφυλάκων όλο τον χρόνο, ώστε να αποτρέπονται οι επίδοξοι εμπρηστές, η ανεξέλεγκτη κίνηση οχημάτων και οι ασυνείδητοι πολίτες που ρυπαίνουν και καταστρέφουν τις υπάρχουσες κατασκευές.
- Ζητάμε να αφαιρεθούν οι ξύλινοι κάδοι από τα μονοπάτια, αλλά και οι μεγάλοι μεταλλικοί ή πλαστικοί κάδοι από τους χώρους αναψυχής, ώστε να υποχρεώνονται οι επισκέπτες να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους, σεβόμενοι το δάσος και να μην ελπίζουν να τα μαζέψει η ανύπαρκτη υπηρεσία καθαριότητας.
- Ζητάμε να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε όλες τις εισόδους του δάσους και στους χώρους αναψυχής, που να αναγράφουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των επισκεπτών, ώστε αυτοί να γνωρίσουν τα οφέλη και την μεγάλη οικολογική αξία του δάσους.
- Ζητάμε να καθαριστούν τα μονοπάτια, να επισκευαστούν και να αναδειχθούν οι χώροι αναψυχής, οι χαλασμένες βρύσες και οι μικρές γέφυρες, τα γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου και οι παιδικές χαρές, για να γίνουν επισκέψιμοι από τους πολίτες.
- Ζητάμε να μεριμνήσετε για τον αυστηρό έλεγχο και την αδειοδότηση των κυψελών, δεδομένου ότι το δάσος αποτελεί αναδασωτέα περιοχή, ώστε αυτό να μην κινδυνεύσει.
- Ζητάμε να γίνει οργανωμένος καθαρισμός του δάσους από σκουπίδια, μπάζα και άλλα υλικά σε σημεία του δάσους που μπορούμε να υποδείξουμε και να συμμετέχουμε με εθελοντές.
- Ζητάμε να κλείσει η πρόσβαση των οχημάτων από τον περιφερειακό δρόμο προς το δάσος (Μαλακοπή και Κρυονέρι) και να απαγορευτεί η κίνηση οχημάτων στον δρόμο από τον Άγιο Παύλο προς το Ασβεστοχώρι, εκτός από τα ασθενοφόρα, τα πυροσβεστικά οχήματα, τα οχήματα της αστυνομίας κλπ και τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, όπως ίσχυε παλιότερα.
- Ζητάμε να μεριμνήσετε, εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, για την φροντίδα των αδέσποτων σκυλιών, που πλέον κινούνται σε αγέλες σε όλο το δάσος, με την δημιουργία καταφυγίων, στείρωσης και καμπάνιας υιοθεσίας και όχι με τις συνήθεις πρακτικές απομάκρυνσης.
- Τέλος ζητάμε την συνολική αντιμετώπιση και επίλυση όλων των προαναφερθέντων προβλημάτων, καθώς και την ολοκληρωμένη προστασία του δάσους, με την συνεργασία και την συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών.
Εμείς θα συνεχίσουμε τις δράσεις και την συνεργασία με τις άλλες συλλογικότητες της πόλης για την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού πνεύμονα της πόλης μας. Θα διατηρήσουμε την περιφρούρηση του δάσους με περιπολίες δρομέων και θα συμμετέχουμε σε σημεία επιτήρησης και πυροπροστασίας, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Περιμένουμε την απάντησή σας στα παραπάνω ζητήματα και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση.