Έχω ξανά ασχοληθεί με το θέμα της τήρησης του μέτρου, μέσα στη φαινομενική υπερβολή της ενασχόλησης με τους δρόμους των υπεραποστάσεων.
Παρουσιάζονται ωστόσο νέα δεδομένα, που έχουν να κάνουν με την ταυτόχρονη έκρηξη τόσο του αριθμού των Ελλήνων που συμμετέχουν σε αγώνες υπεραποστάσεων, όσο και του αριθμού των διοργανώσεων.
Στις παρακάτω γραμμές δεν θα αναφερθώ στο μέτρο και την υπερβολή της προπόνησης, διότι αυτό το έχω παρουσιάσει αναλυτικά σε προηγούμενα άρθρα.
Θα εξετάσω τον τρόπο επιλογής των αγώνων, σε σχέση κυρίως με ζητήματα ασφάλειας της υγείας των συμμετεχόντων.
Μπορεί μία υπεραπόσταση που διαρκεί από 24 ώρες και πλέον ή που εκτελείται σε πολυήμερα (ετάπ) να είναι ασφαλής;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί μάλλον να δοθεί μονολεκτικά.
Θα απαντούσα λέγοντας ότι οποιαδήποτε διοργάνωση υπεραπόστασης, θα πρέπει να εξασφαλίζει την αποφυγή όσο το δυνατόν, εκείνων των παραγόντων που εν δυνάμει είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση μόνιμων βλαβών στην υγεία των συμμετεχόντων.Η ευθύνη φυσικά επιμερίζεται τόσο στους διοργανωτές, όσο και στους συμμετέχοντες, διότι ακόμα και στους «ευκολότερους» και στους ασφαλέστερους σχετικά αγώνες, μπορεί κάποιος δρομέας να έρθει αντιμέτωπος με συμπτώματα που αν δεν τα διαχειριστεί προσεκτικά, μπορεί να οδηγήσουν σε «μονοπάτια χωρίς επιστροφή». Τέτοια συμπτώματα είναι η αιματουρία, η έντονη αφυδάτωση, οι πόνοι στα νεφρά και την καρδιά, ή ακόμα και ορθοπεδικά συμπτώματα όπως τα κατάγματα κόπωσης και τα σύνδρομα υπέρχρησης.
Είναι στην απόλυτη ευθύνη του κάθε δρομέα η απόφαση να εγκαταλείψει έναν αγώνα όταν καταλάβει ότι πραγματικά απειλείται η υγεία ή ακόμα και η ζωή του και δεν θα με πείσει κανείς, ότι μία τέτοια απόφαση είναι προϊόν δειλίας και όχι ορθής σκέψης.Στην ευθύνη του διοργανωτή είναι η επιλογή εκείνης της διαδρομής και του χρόνου τέλεσης, που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των συμμετεχόντων. Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου όσον αφορά τη διαδρομή είναι η κυκλοφορία των οχημάτων και όσον αφορά το χρόνο είναι η Ελληνική καλοκαιρινή ζέστη.
Δεν είναι δυνατόν κατά την ταπεινή μου άποψη, να σχεδιάζονται αγώνες που θα διατρέξουν Ελληνικό έδαφος κατά τη διάρκεια μίας ολόκληρης ημέρας από τις αρχές Ιουνίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Επίσης ακόμα και εκτός των παραπάνω ημερομηνιών, εφόσον η ασφαλής πρόγνωση του καιρού δίνει θερμοκρασίες πάνω από 31-32 βαθμούς Κελσίου, οι διοργανωτές πρέπει να εξετάζουν την αναβολή ή την ακύρωση του αγώνα ή τη μετατροπή του χρόνου διεξαγωγής, ώστε να αποφευχθούν οι ζεστές ώρες της ημέρας.
Αν από τη διοργάνωση δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας των αθλητών, είναι στην ευθύνη των αθλητών να μην πάρουν μέρος στον αγώνα, ακόμα κι αν έχουν να θυσιάσουν ένα χρόνο προετοιμασίας.
Πάντα είχα τη άποψη ότι προτιμώ να θυσιάσω ένα χρόνο προετοιμασίας, παρά να θυσιάσω την υγεία μου.
Οι κακές διοργανώσεις μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες.
Οι διοργανωτές δεν έχουν υπάρξει ποτέ δρομείς και δεν γνωρίζουν τις ανάγκες των υπεραποστάσεων.
Οι διοργανωτές έχουν μία «εξ απαλών ονύχων δρομική προϋπηρεσία», αλλά από εμμονές και εν γένει ανικανότητα, σχεδιάζουν λανθασμένα και χωρίς κατάλληλη υποστήριξη τον αγώνα.
Οι διοργανωτές δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό, αλλά επειδή το τρέξιμο «έχει γίνει της μόδας», σχεδιάζουν και μία υπεραπόσταση για να κάνουν οικονομική αρπαχτή.
Οι διοργανωτές δεν έχουν σχέση με υπεραποστάσεις, αλλά έχουν κάποια σχετιζόμενη με τον αθλητισμό επιχείρηση που προσπαθούν να προωθήσουν.Πριν αποφασίσετε να συμμετέχετε σε ένα μεγάλο αγώνα υπεραπόστασης, μελετήστε την ιστορία της διοργάνωσης.
Τι φήμη έχει;
Πόσο καλή οργάνωση είναι;
Τι ασφάλεια παρέχει;
Πόσο καλή τροφοδοσία;
Και φυσικά σε σχέση με το χρηματικό ποσό της συμμετοχής τι προσφέρει η διοργάνωση στους δρομείς;
Συλλέξτε γνώμες από όσο το δυνατόν περισσότερους δρομείς που έχουν τρέξει και στηριχτείτε στη γνώμη αθλητών που γνωρίζετε ότι έχουν καθαρή σκέψη.
Αγαπητοί Έλληνες δρομείς, γράψτε δρομική ιστορία με αειθαλείς συμμετοχές.
Να περνούν τα χρόνια και η όψη σας να αλλάζει από τα σκούρα στα γκρίζα και τα λευκά μαλλιά, αλλά το κορμί και η καρδιά και το μυαλό σας να παραμένουν δυνατά όμορφα και υγιή.
Μάριος Φουρνάρης
Σπαρταθλητής