ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Δ.Υ. Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα την αποχή του Συλλόγου μας από την ομαδική εγγραφή του Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», που θα διεξαχθεί στις 10/4/2022 και προτείνει στα μέλη του να μην λάβουν μέρος στη διοργάνωση για τους παρακάτω λόγους:

  1. Η απόφαση της διοργάνωσης του μαραθωνίου να διεξαχθεί ο αγώνας για μία ακόμα χρονιά μόνο με εμβολιασμένους κατά της COVID-19 αθλητές διχάζει την δρομική κοινότητα και διαχωρίζει τα μέλη μας σε κατηγορίες. Η ενέργεια αυτή προσκρούει στη βασική παραδοχή του συλλόγου ότι ο αθλητισμός ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους, λαούς και πολιτισμούς.
  2. Η απαγόρευση συμμετοχής κάποιων αθλητών από αθλητικές διοργανώσεις τόσο για εθνικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικο-οικονομικούς λόγους, όσο και για τις απόψεις, στάσεις, σκέψεις και πεποιθήσεις τους έρχεται σε αντίθεση με τα αθλητικά και ολυμπιακά ιδεώδη.
  3. Η συμμετοχή μέρους του αθλητικού πληθυσμού σε κάποιον αγώνα, με κριτήριο το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19 επιφέρει ανισότητες στον αθλητικό ανταγωνισμό και πλασματικές αθλητικές διακρίσεις και κατατάξεις, ακυρώνοντας στην πράξη την ιδέα του «ευ αγωνίζεσθαι».
  4. Για μια ακόμα χρονιά φέτος, παραβιάζεται το πρωτόκολλο της Υγειονομικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από τη διοργάνωση του μαραθωνίου και επιβάλλεται ένα πρωτόκολλο αποκλεισμού συμμετοχής πολλών αθλητών με δραματικές συνέπειες στον αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών σε όλα τα αγωνίσματα της διοργάνωσης.
  5. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Δ.Υ. Θεσσαλονίκης εκπροσωπεί ισοδύναμα και αγκαλιάζει συμμετρικά όλα τα μέλη του και, επιπρόσθετα, αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για την προαγωγή αισθημάτων φιλίας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των αθλητών/τριών του σε κάθε τους δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, βρίσκεται αντίθετο και παρεμβαίνει σε ενέργειες που διχάζουν τα μέλη του και προκαλούν διχόνοιες και διαμάχες μεταξύ τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Δ.Υ. Θεσσαλονίκης δεσμεύεται να ανακαλέσει την παρούσα απόφαση και να προχωρήσει σε ομαδική εγγραφή στο Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» στην περίπτωση που ανακοινωθεί από τη διοργάνωσή του νέο επικαιροποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο, που θα επιτρέπει την συμμετοχή όλων των μελών του στον αγώνα τόσο με τις βεβαιώσεις εμβολιασμού κατά της COVID-19, όσο και με άλλα τεστ κατά της COVID-19, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία τους.