Τρέξιμο και σακχαρώδης Διαβήτης

Το όνομά μου είναι Λαμπρούλης Νίκος, είμαι 35 ετών, ζω παρέα με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 από το 2006 και είμαι μέλος του Σ.Δ.Υ.Θεσσαλονίκης.
Πρόσφατα είχα την ευκαρία να μοιραστώ την εμπειρία μου για την ρύθμιση των τιμών του σακχάρου πριν, κατά την διάρκεια της άσκησης αλλά και μετά από αυτή. Το συνέδριο έγινε στην Ανάβυσσο Αττικής και είχε θέμα ' Άσκηση και νεότερες τεχνολογίες στην ρύθμιση του Σακχαρώδους Διαβήτη'.
Θα προσπαθήσω να αναφέρω περιληπτικά το περιεχόμενο της ομιλίας μου. Αρχικά να αναφέρω ότι τα οφέλη της άσκησης σε ανθρώπους με διαβήτη είναι πολλά, μερικά είναι: -έλεγχος σωματικού βάρους -βελτίωση ευαισθησίας στην ινσουλίνη -ψυχολογικά οφέλη Πριν ξεκινήσει ένας διαβητικός την άσκηση πρέπει οπωσδήποτε να κάνει μέτρηση, έτσι ώστε να ξέρει πως θα συνεχίσει. Θα σας μεταφέρω την δικιά μου αντιμετώπιση: Αν έχω λιγότερο από 80mg%, θα καταναλώσω λίγους υδατάνθρακες, ένα φρούτο ή λίγο χυμό. Ιδανικά ξεκινάω την προπόνηση με 120-180mg%. Σε περίπτωση που η μέτρηση δείξει τιμή μεγαλύτερη του 250mg%, θα κάνω 'διορθωτική ένεση', 1-2 μονάδες ινσουλίνης, και μετά από λίγη ώρα θα ξεκινήσω. Κατά την διάρκεια της άσκησης, είναι πολύ σημαντική η ενυδάτωση και η συχνή τροφοδοσία ώστε να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία. Απαραίτητο θεωρώ να έχουμε μαζί μας νερό, και κάποιο ενεργειακό gel. Κίνδυνος υπογλυκαιμίας υπάρχει και 24 ώρες μετά την άσκηση, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατανάλωση υδατανθράκων, κυρίως σύνθετων υδατανθράκων που βοηθάνε στην ομαλή αποκατάσταση αλλά και μας 'κρατάνε' ενεργειακά για μεγαλύτερο διάστημα. Για όλα τα παραπάνω είναι κλειδί είναι οι συχνές μετρήσεις των τιμών του σακχάρου, αλλά και η μελέτη του σώματός μας, να μάθουμε να διαβάζουμε τις αντιδράσεις του. Δηλαδή, η συνάρτηση τιμές σακχάρου-δόση ινσουλίνης-ένταση και διάρκεια άσκησης-πρόσληψη τροφής, πρέπει να γίνει κτήμα κάθε διαβητικού. Από την προσωπική μου εμπειρία κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μεγάλες σε διάρκεια αλλά μικρές σε ένταση προπονήσεις, λειτουργούν πιο ήπια στην ρύθμιση των τιμών του σακχάρου. Μικρές σε διάρκεια αλλά μεγάλες σε ένταση προπονήσεις ανεβάζουν τις τιμές, οπότε χρειάζεται και η ανάλογη ενέργεια. Δηλαδή για ένα long run δεν ξεκινάω με τιμές μικρότερες του 120mg%, ενώ για μία διαλειμματική προπόνηση και το 90mg% είναι καλό, και δεν θα χρειαστώ παραπάνω υδατάνθρακες πριν την άσκηση. Θα ήθελα να αναφέρω πως τα συμπτώματα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη είναι πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, ξηροστομία, ανεξήγητη απώλεια βάρους και της υπογλυκαμίας είναι έντονη εφίδρωση, πονοκέφαλος, αδυναμία, ζαλάδα, ταχυπαλμία, τρέμουλο, πείνα. Χρειάζεται προσπάθεια, όρεξη και επιμονή, αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον διαβήτη, να γίνει φίλος και συνοδοιπόρος στις ζωές των διαβητικών. Με την σωστή του ρύθμιση μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Έχω πάρει μέρος σε πολλούς μαραθωνίους και μικρότερουςαγώνες, προσπαθώ να μεταφέρω το μήνυμα ότι η άσκηση μπορεί να αλλάξει την ζωή των διαβητικών, run to change diabetes, που είναι και το μήνυμα της φαρμακευτικής novo nordisk που με στηρίζει στην προσπάθειά μου.

Στοιχεία δημοσίευσης

  • Δημοσιεύτηκε από:
  • Διοικητικό Συμβούλιο
  • Την ημερομηνία: 25/01/2016
  • Επικοινωνία

Κατηγορίες

Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης

ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ

Στην συνεδρίαση του ΔΣ του Σ.Δ.Υ.Θεσσαλονίκης της 14/05 εγκρίθηκαν
τα παρακάτω νέα μέλη του Συλλόγου, τα οποία και καλωσορίζουμε ...
1094  Αληχανίδης Σωκράτης
1095  Διαχούτης Γεώργιος
1096  Βασιλειάδης Χρήστος
1097  Ερυθρόπουλος Ιωάννης
1098  Μπασάνου Βαρβάρα
1099  Κεχαγιάς Αθανάσιος
1100  Κεχαγιάς Αναστάσιος
1101  Γκόρη Καλλιόπη
1102  Συργιάννης Δημήτριος
1103  Βασιλειάδης Άγγελος
1104  Κεχαγιάς Πολυχρόνης
1105  Ψυλάκη Σταυρούλα
1106  Μέλε Ευγενία
1107  Μπαλαντέ Αντωνία
1108  Παπαδοπούλου Ραφαέλα
1109  Μαδυτινός Ζήσης
1110  Μπότσαρης Στέφανος
1111  Τουμπουρλέκα Μαρία
1112  Θεοδωράκης Νικόλαος
1113  Παπαϊωάννου Γενοβέφα
1114  Σιάρκου Ελένη
1115  Ζώζη Μερόπη
1116  Καυκόπουλος Βασίλειος
1117  Νάλτσιας Σάββας
1118  Πατραγκός Γεώργιος
1119  Ασενελέρ Δημήτριος
1120  Κατσάρα Όλγα
1121  Τζανής Αρχοντής