• Άρθρα

    • Home
    • Άρθρα
    • Ο Δωδεκάλογος του νέου δρομέα

Ο Δωδεκάλογος του νέου δρομέα


Το τρέξιμο αποτελούσε ανέκαθεν την πιο απλή μορφή άσκησης, γίνεται εύκολα και άμεσα. ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και μια αθλητική ενδυμασία κι έφυγες. τόσο άπλα. Είναι σίγουρα μια ευχάριστη εξέλιξη η «στροφή» του κόσμου προς το τρέξιμο. Το βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους , τα στάδια   τα πάρκα , τα βουνά, παντού βλέπουμε κόσμο να τρέχει. Οι αγώνες στο καλεντάρι πληθαίνουν καθημερινά με τον αριθμό τον δρομέων να αυξάνει συνεχώς. Τα ευεργετήματα του τρεξίματος πολλά, αλλά, όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και το τρέξιμο έχει κάποιες αρχές που πρέπει να ακολουθούμε, ώστε να μη βγάλουμε προβλήματα και κάνουμε καλύτερό μας φίλο τον ορθοπαιδικό. Ξεκινώντας,  λοιπόν, σαν νέοι δρομείς  τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

1. Εξεταστείτε προληπτικά, για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας σας: καρδιολόγος, ορθοπαιδικός και μια γενική αίματος καλά θα είναι να υπάρχουν στο αρχείο του καθενός.

2. Κάντε ένα πελματογράφημα, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ανωμαλίες του πέλματος ( πρηνισμός – υπερπρηνσμός ), ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο παπούτσι.

3. Προχωρήστε στην αγορά του κατάλληλου παπουτσιού ανάλογα  με το αποτέλεσμα του πελματογραφήματος, τον σωματότυπο  και το τερέν που θα τρέχετε.

4. Η επιλογή του ιδανικού ρουχισμού είναι απαραίτητη, ώστε να σας  δώσει την άνεση σαν νέοι δρομείς  να απολαύσετε το τρέξιμό σας.  Ρουχισμός για όλες τις καιρικές συνθήκες είναι απαραίτητος.

5. Να «οπλιστείτε» με υπομονή, ένα βασικό στοιχείο, για να μπορείτε να έχετε σίγουρα  αποτελέσματα. Μην ξεκινάτε απότομα, ακούστε τις επιταγές του σώματός σας. Κάντε πάντα προθέρμανση και αποθεραπεία. Ένα καλό ζέσταμα θα σας προετοιμάσει για την επιβάρυνση που ακολουθεί και θα σας προστατεύσει από τραυματισμούς, ενώ, παράλληλα, η καλή αποθεραπεία με ένα χαλαρό περπάτημα και ήπιες διατάσεις, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αφήσετε τις ενδορφίνες να « ξεχυθούν» στο σώμα σας.

6. Ξεκινήστε παράλληλα με το τρέξιμο και ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης με μια σειρά ισομετρικών ασκήσεων και ασκήσεων με λάστιχα. Η ενδυνάμωση θα βοηθήσει στην αποφυγή των τραυματισμών πρωτίστως και σε καλύτερες επιδόσεις μελλοντικά.

7. Κάντε το έντονο περπάτημα μέρος της προπόνησης σας (έτσι και αλλιώς ο ρυθμός τρεξίματος στην αρχή πλησιάζει περισσότερο στο ρυθμό γρήγορου περπατήματος) καθώς, λόγω της απώλειας έντονων κραδασμών, είναι πιο ασφαλές.

8. Κάντε ποδήλατο. Εναλλαγές μεταξύ προπονήσεων τρεξίματος και ποδήλατου θα σας προφυλάξουν από τραυματισμούς γυμνάζοντάς σας ικανοποιητικά.

9. Επιλέξτε ασφαλείς και όμορφες διαδρομές και, αν είναι εφικτό, με μαλακό τερέν που θα κάνουν την άσκηση όμορφη, χωρίς να γίνεται επικίνδυνη. Αποφύγετε να τρέχετε σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία και, όταν συμβαίνει αυτό, να τρέχετε στο αντίθετο ρεύμα, ώστε να έχετε έλεγχο των διερχόμενων αυτοκίνητων. Επιλέξτε μια διαδρομή μέσα σε φυσικό περιβάλλον μακριά από θορύβους και κίνηση με ήπιες κλίσεις και περπατήστε μια φορά την εβδομάδα, θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.

10. Επιλέξετε την κατάλληλη «δρομική» παρέα. Το ζήτημα της παρέας είναι σημαντικό  για την αρχή, υπάρχει αλληλοϋποστήριξη.

11. Καθορίστε στόχους εφικτούς. Ο στόχος είναι το κίνητρο που θα σας βγάλει στον δρόμο τις  «δύσκολες» μέρες (καιρικές συνθήκες, κόπωση, ψυχολογία).

12. Τέλος, πάρτε μέρος σε αγώνες μικρών αποστάσεων  κι όχι σε πολλούς, δίνοντας μεγάλο βάρος στην αποθεραπεία μετά από αυτούς.Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει στους νέους δρομείς είναι να τρέχουν σε πολλούς και αλλεπάλληλους αγώνες,  ανεβάζοντας συνέχεια το μήκος των διαδρομών,μεαποτέλεσμα να δέχεται το σώμα τους επιβάρυνση μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να αντέξει.

Καλή αρχή, το ταξίδι σας μόλις ξεκίνησε, απολαύστε το.

Κουρκουρίκης  Ιωάννης

Καθηγητής φυσικής αγωγής – Φυσικοθεραπευτής

Προπονητής –αθλητής  Κωπηλασίας και Δρόμων αντοχής, βουνού  και ασφάλτου

Στοιχεία δημοσίευσης

  • Δημοσιεύτηκε από:
  • Διοικητικό Συμβούλιο
  • Την ημερομηνία: 09/07/2016
  • Επικοινωνία

Κατηγορίες

Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης

ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ

Στην συνεδρίαση του ΔΣ του Σ.Δ.Υ.Θεσσαλονίκης της 14/05 εγκρίθηκαν
τα παρακάτω νέα μέλη του Συλλόγου, τα οποία και καλωσορίζουμε ...
1094  Αληχανίδης Σωκράτης
1095  Διαχούτης Γεώργιος
1096  Βασιλειάδης Χρήστος
1097  Ερυθρόπουλος Ιωάννης
1098  Μπασάνου Βαρβάρα
1099  Κεχαγιάς Αθανάσιος
1100  Κεχαγιάς Αναστάσιος
1101  Γκόρη Καλλιόπη
1102  Συργιάννης Δημήτριος
1103  Βασιλειάδης Άγγελος
1104  Κεχαγιάς Πολυχρόνης
1105  Ψυλάκη Σταυρούλα
1106  Μέλε Ευγενία
1107  Μπαλαντέ Αντωνία
1108  Παπαδοπούλου Ραφαέλα
1109  Μαδυτινός Ζήσης
1110  Μπότσαρης Στέφανος
1111  Τουμπουρλέκα Μαρία
1112  Θεοδωράκης Νικόλαος
1113  Παπαϊωάννου Γενοβέφα
1114  Σιάρκου Ελένη
1115  Ζώζη Μερόπη
1116  Καυκόπουλος Βασίλειος
1117  Νάλτσιας Σάββας
1118  Πατραγκός Γεώργιος
1119  Ασενελέρ Δημήτριος
1120  Κατσάρα Όλγα
1121  Τζανής Αρχοντής